Trakya Peyniri Marka Haline Geliyor

Trakya Peyniri Marka Haline Geliyor
Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2015 | Toplam Okunma: 2243
Trakya’da süt ve süt ürünleri imalat sektörünün küme koordinasyonunun sağlanması, farkındalığının arttırılması ve etkinleştirilmesi amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında süt üreticileri birlikte çalışma ve yatırım yapma konularını konuştu.

Kırklareli’nde bir işletmede gerçekleştirilen yemekli toplantıya Trakya Süt Sanayicileri Derneği üyeleri, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve ajans çalışanları katıldı. Akşam yemeğinden sonra başlayan toplantının açılış konuşmasını Genel Sekreter Mahmut Şahin yaptı. Şahin konuşmasında süt kümelenmesine verdikleri önemin altını çizerek şunları söyledi:” Hepinizin bildiği gibi bir süredir Trakya’nın güçlü sektörlerinin kümelenmesi için neler yapabiliriz bunu araştırıyoruz. Süt kümelenmesi de bu kapsamda önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Kümelenme dendiğinde akla daha çok birlikte hareket etmek, birlikte çalışmak geliyor. Biz de bugün burada süt sanayicilerinin hangi alanlarda birlikte hareket edebileceğini konuşacağız. Sektörün sorunlarının çözümü birlik halinde çalışmaktan geçiyor, siz birlik olduğunuz takdirde arkanızda devletin desteğini göreceksiniz.”

Genel Sekreter Şahin’in konuşmasından sonra Planlama Birimi Uzmanı Ertuğ Güney Trakya’da süt sektörünün son durumunu dünya ile karşılaştırarak anlattı. Türkiye’nin dünyanın en fazla peynir üreten ve tüketen ülkelerinden biri olduğuna vurgu yapan Güney, sektörün büyümesi için önünün açık olduğuna vurgu yaptı.

Toplantının son bölümünde ise sanayiciler karşılaştıkları sorunlar konusunda görüşlerini açıkladılar. Karşılıklı görüşlerin açıklanmasından sonra üç konuda çalışma başlatılması kararı alındı. Bunlardan birincisi üreticilerin peynir altı suyunun değerlendirilmesine yönelik birlikte hareket etmeleri ve bu konuda bir tesis kurulması yönünde oldu. Uzlaşılan ikinci konu ise Trakya markası adı altında üretim ve pazarlama yapılması oldu. Trakya peynirinin tüm Türkiye’de tanındığı ancak bölgesel işaret alınmadığı için Trakya dışında da üretildiğine vurgu yapan katılımcılar alınacak işaret ve markalaşma çabaları ile ürünün daha değerli hale geleceğini belirttiler. Günün uzlaşılan üçüncü maddesi ise Almanya veya İtalya’da birlik, kooperatif şeklinde hareket eden süt kümelerinin ziyareti ve deneyimlerinden yararlanılması konusu oldu. 

Toplantının sonunda Trakya Süt Sanayicileri Derneği, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri Ramazan ayında tekrar bir araya gelme konusunda fikir birliğine vardılar. 

 

FOTOĞRAFLAR

Trakya Peyniri Marka Haline GeliyorTrakya Peyniri Marka Haline Geliyor
  Yükleniyor...