Ulusal İçeceğimiz Kırklareli´den Çıkacak

Ulusal İçeceğimiz Kırklareli´den Çıkacak
Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2010 | Toplam Okunma:
Kırklarelililer kendine has tadı ve kokusuyla üzümden yapılan diğer içeceklerden çok farklı bir yapıya sahip, alkolsüz bir içecek olan hardaliyeyi ticarileştirme çalışmalarına başladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 Aralık 1930’da Kırklareli’ye yaptığı ziyaret sırasında hardaliye hakkında sarf ettiği vasiyet niteliğindeki sözleri, nihayet hayata geçirilme aşamasına geliyor. Kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenerek Kırklarelililerden bunu ‘milli içecek’ haline getirmelerini isteyen Atatürk’ün bu arzusunun gerçekleştirilmesi için düğmeye basıldı.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde harekete geçen Kırklarelililer kendine has tadı ve kokusuyla üzümden yapılan diğer içeceklerden çok farklı bir yapıya sahip, alkolsüz bir içecek olan hardaliyeyi ticarileştirme çalışmalarına başladı. Hardaliyeyi bir Kırklareli markası olarak tescil ettirme ve bir üretim tesisi kurma amacıyla işe koyulan Kırklarelililer, son olarak TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Gıda Enstitüsü Yetkilileri ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya geldiler. Üretim standardının belirlenmesi, buna uygun bir üretim tesisinin kurulması ve hardaliyenin tanıtımının yapılarak ekonomik getirisi olan bir ürün olarak piyasaya sunulması için atılan adımların sonuncusu olan toplantıda konunun tüm tarafları hazır bulundu.

KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş’ın yönetiminde TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Yetkilileri ile yapılan hardaliye toplantısına Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tuna Soykan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Trakya Kalkınma Ajansı Uzmanı Ayşem Batur, Kırklareli Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Kırklareli Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Ali Korur, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nden Prof. Dr. Filiz Açkurt, uzman araştırmacılar Gül Löker ve Birdem Çetinkaya ile üzüm üreticileri katıldı.

Hardaliyenin Ticarileştirilmesi Çalışmaları Sürüyor

Birkaç yıl öncesine dek yok olmaya yüz tutan bir ürün olan hardaliyenin sahip olduğu büyük ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi için öncelikle ticarileştirilmesi ve tanıtımının etkin bir biçimde yapılması gereğinin altını çizen KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, hardaliye için coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını ifade etti. Coğrafi işaret için ürün tanımlaması ve son ürünün sağlığa etkileri konusunda yapılacak çalışma için bir teklif sunan TÜBİTAK yetkilileri, en kısa sürede hammaddenin özelliklerinin belirlenmesi, üretim aşamalarının standartlaştırılması gibi konuları da içeren yeni bir çalışma hazırlanacağını belirttiler.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, hardaliyenin Kırklareli ve Trakya’nın marka değerini artıracak, hammaddesi ile tamamen yerli ve bölgesel olan, rekabetçilikte özgün bir içecek olduğunu belirtti. Hardaliyenin bölgenin öne geçmesini sağlayacak örnek bir ürün olduğunu vurgulayan Üstün, Ajansın bu ürünün geliştirilerek ulusal ve uluslararası piyasaya kazandırılması için mümkün olan tüm gayreti göstereceğini ifade etti.

Toplantıda hardaliyenin ticari bir ürün olarak üretilmesi için gerekli teknik ön çalışmaların yapılması ve finansal kaynakların sağlanmasının ardından hardaliye ile birlikte başka meyve suları ile pekmez üretiminin de yapılacağı, bünyesinde depoları da barındıracak entegre bir tesisin faaliyete geçirilmesinin planlandığı açıklandı. Söz konusu tesisin Üzüm Üreticileri Birliği’ne ait şirketin halihazırda Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisinin geliştirilmesiyle oluşturulabileceği düşünülüyor.

Hardaliye Nedir?

Kırklareli patentiyle ‘milli içecek’ haline getirilmesi hedeflenen hardaliye, iştah açıcı, harareti kesici, kuvvet verici, tansiyonu dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici özellikleriyle bir vitamin          deposu                olarak  biliniyor. Yapımında daha çok papazkarası cinsi üzümlerin tercih edildiği hardaliyeyi elde etmek için önce üzümler sadece kabuğu kırılacak kadar (renginin koyu olması için) eziliyor. Daha sonra şıranın şarap veya sirkeye dönüşmesini önlemesi için hardal da kabuğu çatlayacak kadar ezilip bir kat üzüm, bir kat vişne yaprağı şeklindeki yaprak katmanları arasında meşe fıçılara veya toprak küplere yerleştiriliyor. Hardaliye kaynama döneminden sonra 15-20 gün içinde içilecek kıvama geliyor. Tortusundan arınması için süzülen hardaliye, fıçıların muslukları açılarak şırasından arındırılıyor. En sonunda fıçıya eklenen su ise hardalın verdiği acılığı azaltıyor. İçilmeye hazır hale gelen hardaliyenin, serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekiyor.

DİĞER HABERLER

Genel Sekreter Şahin: “Mimar Sinan’ın İzinde Trakya’yı Keşfetmenin Tam Zamanı”10 Kasım 2017Trakya Kalkınma Ajansı “Mimar Sinan’ın İzinde: Trakya” rotası çalışmaları kapsamında Uzakdoğu pazarına yönelik olarak 2016 yılında başladığı, bölgede alternatif turizm destinasyonu oluşturma çalışmalarına devam ediyor. Tekirdağ Ekonomisi Yuvarlak Masa Toplantısında Ele Alındı10 Kasım 2017Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ TSO ve Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen ve Tekirdağ ekonomisi ve sorunlarının ele alındığı yuvarlak masa toplantısında tarım ve tarıma dayalı sanayi ön plana çıktı. TrakyaKariyer Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı İle Sona Erdi9 Kasım 2017Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve faydalanıcısının Trakya Kalkınma Ajansı olduğu ‘TrakyaKAriyer Projesi’ Kamuoyu Bilgilendirme ToplantısıTrakya Üniversitesi’nde gerçekleşti. Trakya Devlet Destekleri Zirvesi Kırklareli’nde Yapıldı9 Kasım 2017Trakya Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katılımcı olarak yer aldığı Trakya Devlet Destekleri Zirvesi Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tekirdağ’ın İlk Güneş Enerji Santrali TRAKYAKA Desteğiyle Kuruldu9 Kasım 2017Trakya Kalkınma Ajansı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında destek alan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘’TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe’’ projesi kapsamında Muratlı ilçesi Aşağısevindik mahallesine kurulan güneş enerjisi santralinin açılışı törenle yapıldı.
  Yükleniyor...